Aflossingsvrije hypotheek Annuiteitenhypotheek Bankspaarhypotheek Beleggingshypotheek Levenhypotheek Lineaire hypotheek Spaarhypotheek
Ga naar de hoofdpagina
Wat is een annuiteitenhypotheek?  Rente annuiteitenhypotheek  Berekenen annuiteitenhypotheek  Belastingen en hypotheekrenteaftrek  Voordelen en nadelen  Laatste hypotheeknieuws

Annuïteitenhypotheek en de belastingen

Op het moment dat u een huis koopt en een hypotheek afsluit, heeft dat belangrijke gevolgen voor uw belastingaangifte. Op deze pagina gaan wij specifiek in op de belangrijkste fiscale aspecten waar u mee te maken krijgt na het afsluiten van een annuïteitenhypotheek.

Bruto en netto maandlasten

Zoals beschreven op de pagina "Wat is een annuïteitenhypotheek", bestaan de hypotheek maandlasten bij een annuïteitenhypotheek uit rente en aflossing. Deze maandlast wordt de annuïteit genoemd. De vaste maandelijkse annuïteit is de bruto maandlast. In Nederland kennen wij het systeem van de hypotheekrenteaftrek. Dat houdt in dat u de betaalde hypotheekrente als aftrekpost kunt opgeven bij uw belastingaangifte. U krijgt dan dus een deel van de betaalde hypotheekrente terug. Indien u deze belastingteruggave aftrekt van de bruto maandlast, houdt u de netto maandlast over.

Klik hier om online de bruto en netto maandlasten van een annuïteitenhypotheek te berekenen.

Wanneer hypotheekrenteaftrek?

Niet alle betaalde hypotheekrente is aftrekbaar. Om het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek te krijgen, dient u te voldoen aan een aantal voorwaarden:
  • de rente is alleen aftrekbaar als de hypotheek gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de eigen woning;
  • de hypotheekrenteaftrek is beperkt tot 30 jaar (deze beperking is ingegaan in 2001);
  • bij verhuizing dient eventuele overwaarde ingebracht te worden in de nieuwe woning (bijleenregeling).
  • startende kopers moeten vanaf 2013 de gehele hypotheek lineair of annuitair aflossen. Anders is de hypotheekrente niet aftrekbaar.
  • bestaande huizenbezitters moeten vanaf 2013 elke verhoging van de hypotheek lineair of annuitair aflossen. Anders is de hypotheekrente over het hogere hypotheekbedrag ook niet aftrekbaar.

Annuïteitenhypotheek verplicht?

De hypotheekrenteaftrek geldt voor startende kopers vanaf 1 januari 2013 niet meer voor alle hypotheekvormen. De bestaande huizenbezitters die een hypotheek hadden vóór 1 januari 2013 blijven wel hun recht op hypotheekrenteaftrek behouden. Voor startende kopers daarentegen geldt dat zij alleen hypotheekrenteaftrek hebben bij een annuïteitenhypotheek en/of lineaire hypotheek. De belangrijkste reden voor deze aanpassing is om huizenbezitters te dwingen om tijdens de looptijd van de hypotheek de hypotheeklening ook werkelijk af te lossen. Dit heeft 2 belangrijke gevolgen: de overheid zal minder geld kwijt zijn aan de hypotheekrenteaftrek (belastingbesparing) en de totale hypotheekschuld van de Nederlandse huishoudens zal afnemen (minder risico). Renteaftrek is overigens niet alleen van toepassing op hypotheekleningen, maar ook op andere leningen waarbij tijdens de looptijd afgelost wordt, zoals een persoonlijke lening.

Voor bestaande huizenbezitters vóór 2013 geldt de hypotheekrenteaftrek wel nog voor alle hypotheekvormen, zo lang maar voldaan wordt aan de bovenvermelde voorwaarden. Omdat de hypotheekrente gedurende een periode van 30 jaar aftrekbaar is, werd in het verleden gekozen voor hypotheekvormen waarbij niet (aflossingsvrije hypotheek) of pas aan het eind van de looptijd afgelost werd (bijv. spaarhypotheek en bankspaarhypotheek). De reden is dat de huizenbezitter dan gedurende de gehele 30 jaar volledig profiteert van de hypotheekrenteaftrek.

Belastingtarieven bij hypotheekrenteaftrek

Zoals beschreven, is de hypotheekrente in veel situaties aftrekbaar. Niet alle huizeneigenaren kunnen de hypotheekrente echter tegen hetzelfde percentage aftrekken. De hoogte van het aftrekpercentage hangt af van de hoogte van het inkomen. In Nederland geldt: hoe hoger het inkomen, des te hoger het inkomstenbelastingpercentage. Omdat de hypotheekrente een aftrekpost is bij de inkomstenbelasting, geldt dus automatisch dat ook het aftrekpercentage hoger wordt naarmate het inkomen stijgt. Mensen met een hoog inkomen hebben dus (procentueel) een hogere hypotheekrenteaftrek dan mensen met een laag inkomen.

Hieronder ziet u de actuele belastingschijven voor de inkomstenbelasting:
Tarieven inkomstenbelasting
belastbaar inkomen < 65 jaar > 64 jaar
t/m 35471 37,07% 19,17%
35472 t/m 69397 37,07% 37,07%
35472 t/m 69367 37,07% 37,07%
vanaf 69398 49,50% 49,50%


Rente annuiteitenhypotheek
periode nhg 60% 80% 100%
1 jaar 2,70% 2,75% 2,85% 3,33%
5 jaar 3,45% 3,55% 3,65% 4,00%
10 jaar 3,61% 3,78% 3,90% 4,11%
15 jaar 3,85% 3,98% 4,06% 4,30%
20 jaar 3,84% 4,05% 4,11% 4,35%
rente per: 30-09-2022
overzicht van alle rentestanden
Meer websites over rente:
Hypotheekrente overzicht
Internetsparen, deposito
Internationale rentes zoals Euribor